Přeskočit na hlavní obsah

ÚZEMNÍ STUDIE & LEGISLATIVA



Co říká o územních studiích legislativa? 

CO ŘÍKÁ LEGISLATIVA

Kdo říká, že by měla územní studie vzniknout?

Tento požadavek může vznést sama obec, nebo jí to třeba může poradit projektant-urbanista, co obci vytváří územní plán (=zpracovatel územního plánu).

Proč územní studie vznikají?

Potřeba územní studie vzniká v hlavně v lokalitách, které jsou pro rozvoj obce nějakým způsobem zásadní (např. jsou hodně velké, nachází se v centru obce, ...) a obec si chce zachovat větší kontrolu nad tím, co na nich vznikne.
Územní plán (ÚP) je tzv. nástroj územního plánování. Co je v něm psáno je právně závazné, developer to musí dodržet. Ale ÚP může nařídit regulativy pouze obecné a do určité podrobnosti. Nemůže tak v něm být například nakresleno, jak mají být jednotlivé domy uspořádány apod.
Pokud tedy chce obec rozvoj nějaké lokality více zpřesnit, má zjednodušeně dvě možnosti. Buď musí sáhnout po podrobnějším nástroji územního plánování, což je regulační plán. Ten je právně závazný, stejně jako územní plán, ale jeho pořízení je náročné a trvá skoro stejně tak dlouho, jako pořízení nového územního plánu.
Naproti tomu územní studie je tzv. územně plánovací podklad. To znamená, že je to dokument, který pomáhá ujasnit si názor na budoucí rozvoj území. Jeho pořízení není tak náročné, ale není právně závazná. 

Jaká je tedy závaznost územní studie?

Sice není právně závazná, ale je tzv. neopominutelná = stavební úřad k ní musí přihlížet.
Developer ji tedy nemá povinnost dodržet. Pokud se od ní ale odchýlí, musí obhájit, že je jeho řešení minimálně stejně tak dobré, či dokonce lepší, jako u platné ÚS. Jestli je jeho přístup správný je na posouzení stavebního úřadu.

Musí mít každá lokalita svoji územní studii?

Nemusí. 
Pokud se ale jedná o důležitou lokalitu, je vhodné do územního plánu zanést informaci "rozvoj této lokality je podmíněn zpracováním územní studie". Bez toho by se totiž třeba mohlo stát, že pozemky v lokalitě si koupí více subjektů, každý z nich si začne stavět z jiného konce a ve výsledku vznikne mišmaš. Územní studie by měla pomoci nastínit komplexní rozvoj v lokalitě.
Pokud ale obec do územního plánu tento požadavek zanese, má sama povinnost do 4 let od schválení územního plánu zajistit na svoje náklady vypracování této územní studie.
Bylo by tudíž nemoudré chtít v územním plánu vymezit povinnost územních studií pro každou novou rozvojovou lokalitu - obec by to pak stálo hodně peněz a sil.
Lokalita "Nad Paloukem" ale rozhodně spadá do kategorie lokalit, pro které je nanejvýš vhodné podrobnější regulace zpracovat. Proto obec ve změně ÚP z r. 2012 zanesla pro tuto lokalitu informaci, že její další rozvoj je podmíněn územní studií. 
Hned toho roku obec nechala územní studii vypracovat - více v článku Územní studie & Nad paloukem

Autor: Lucie Nippertová

Populární příspěvky z tohoto blogu

CHCI NOVINKY DO EMAILU

  Pokud si přejete dostávat do své emailové schránky upozornění na nové články na tomto webu, prosím napište email na infonadpaloukem@gmail.com . Stejným způsobem se z odběru novinek můžete kdykoli odhlásit.

AKTUÁLNĚ: možné setkání s developerem & veřejné setkání u stánku 17.5.2021

 V pondělí 17. 5. 2021 se uskutečnily dvě paralelní akce ohledně plánované zástavby Nad paloukem – možnost setkání s developerem ve společenské místnosti DPS a veřejné setkání občanů u stánku u kostela.