Přeskočit na hlavní obsah

PETICE K REFERENDU OHLEDNĚ LOKALITY NAD PALOUKEM

 

47% občanů Podolí starších 18 let svým podpisem vyjádřilo souhlas s vyhlášením referenda ohledně plánované výstavby v lokalitě Nad paloukem.


výsledek petice
Od neděle 30. 5. 2021 do čtvrtka 3. 6. 2021 probíhal sběr podpisů k petici za vyhlášení referenda ohledně plánované zástavby v lokalitě Nad paloukem. Občané Podolí měli také možnost zastavit se od pondělí do středy na stánku u kostela, kde se mohli získat odpovědi na případné otázky a také petici podepsat.
Ve čtvrtek 3. 6. 2021 byla petice oficiálně podána na obecní úřad Podolí a v pátek byly doplněny ještě další podpisy. S vyhlášením referenda svým podpisem souhlasilo 559 občanů Podolí starších 18 let, což je zhruba 47% oprávněných voličů.

co bude dál?
Vedení obce má 15 dní na to, aby posoudilo, zda návrh na vyhlášení referenda nemá žádné vady. 
Pokud žádné nenajdou, vyrozumí o tom písemně zmocněnce přípravného výboru.
Pokud by byly objeveny nedostatky, vedení obce vyzve neprodleně zmocněnce, aby je odstranil či doplnil informace. Jestliže přípravný výbor nazná, že je nedostatek neopodstatněný, má právo se odvolat k soudu.
Pokud bude vše v pořádku, zastupitelstvo obce musí návrh projednat na nejbližším zasedání a případně rozhodnout, že se referendum uskuteční, a stanovit datum. Pokud by odmítli referendum vyhlásit, či se touto otázkou vůbec nezabývali, přípravný výbor se může vyhlášení referenda domáhat u soudu.

otázka do referenda
Již při podepisování petice za vyhlášení referenda byli občané srozuměni s otázkou, která by se následně v referendu objevila. Její znění je:

„Souhlasíte s tím, aby obec Podolí učinila v samostatné působnosti veškeré možné kroky směřující k tomu, aby případná výstavba v lokalitě Nad Paloukem odpovídala požadavkůmplatného Územního plánu obce Podolí maximálně v rozsahu výstavby dle Územní studie Podolí – lokalita Nad Paloukem, jejíž aktuálnost ověřil Městský úřad Šlapanice ke dni 29. 6. 2020 (územní studie), zejména aby obec Podolí:
  • ve všech správních řízeních týkajících se výstavby v lokalitě Nad Paloukem důsledně a aktivně hájila zájmy obce a jejích občanů, především aby uplatňovala námitky či připomínky tak, aby v lokalitě nevznikly jiné stavby pro bydlení než maximálně 48 rodinných domů a aby tyto rodinné domy neměly více než jednu bytovou jednotku (při dodržení regulativů územní studie);
  • nečinila žádné kroky k pořízení nové územní studie pro lokalitu Nad Paloukem, která by umožnila intenzivnější výstavbu než stávající územní studie (zejména realizaci více než 48 rodinných domů s více než 1 bytovou jednotkou);
  • nepodepsala smlouvu o spolupráci, plánovací smlouvu či jinou obdobnou smlouvu s developerem lokality PODOLÍ NAD PALOUKEM s.r.o., ani s žádným jiným stavebníkem nebo vlastníkem pozemků, jestliže by tato smlouva byla v rozporu s výše uvedenými požadavky?“

další informace
Na stránkách spolku Podoláci se můžete dočíst:
- odpovědi na otázky ohledně počtu bytových jednotek, tvaru střech a co se stane, pokud nedojde k dohodě s developerem
- tisková zpráva o proběhlé petici k referendu

Autor: Lucie Nippertová

Populární příspěvky z tohoto blogu

ÚZEMNÍ STUDIE & LEGISLATIVA

Co říká o územních studiích legislativa? 

AKTUÁLNĚ: možné setkání s developerem & veřejné setkání u stánku 17.5.2021

 V pondělí 17. 5. 2021 se uskutečnily dvě paralelní akce ohledně plánované zástavby Nad paloukem – možnost setkání s developerem ve společenské místnosti DPS a veřejné setkání občanů u stánku u kostela.

PETICE VE VĚCI VÝSTAVBY V LOKALITĚ NAD PALOUKEM

600 podpisů občanů Podolí, kteří apelují na zastupitele, aby trvali na dodržení regulativů platné územní studie, která vychází ze schváleného územního plánu.