Přeskočit na hlavní obsah

AKTUÁLNĚ: možné setkání s developerem & veřejné setkání u stánku 17.5.2021



 V pondělí 17. 5. 2021 se uskutečnily dvě paralelní akce ohledně plánované zástavby Nad paloukem – možnost setkání s developerem ve společenské místnosti DPS a veřejné setkání občanů u stánku u kostela.



možnost setkání s developerem

V předchozím týdnu obdrželi občané Podolí do schránek leták od developera (viz konec článku). Na jedné straně byl otisknutý návrh podoby lokality, jak si jej představuje developer. Na straně druhé pak výčet sedmnácti bodů, které měly zdůvodňovat, proč je záměr pro stávající obyvatele Podolí zajímavý. 
Leták zval na "prezentaci návrhu územní studie a předběžných výsledků jednání investora s obcí Podolí".
Akce probíhala od 16 do 19 hodin a účast byla podmíněná rezervací předem, a to na stanovené časové okno 20min v maximálním počtu 5 osob. Celkově se tedy mělo možnost zúčastnit 45 občanů Podolí.

Uvnitř DPS se pak tým developera rozdělil ještě do čtyř stanovišť - developer, právní zástupce, architekt, dopravní inženýr. Na stěně se promítaly ve smyčce obrázky již předloženého plánku návrhu lokality a pár náhledů na lokalitu z ptačí perspektivy. Detailnější materiály nebyly k dispozici. Developer také zprovoznil web celého záměru.

Povaha akce developera vzbudila v mnohých občanech otázky a ozývaly se výhrady k tomu, že se nejedná o skutečně veřejnou záležitost. 

veřejné setkání u stánku

V reakci na výše uvedené a se zájmem vytvořit prostor pro veřejnou diskuzi se členové spolku Podoláci rozhodli uspořádat paralelní akci u stánku u kostela, která se konala od 17 hodin. Občané dostali pozvání také formou letáků, přijít mohl kdokoli a kdykoli. 
Na zdi stánku byly vyvěšeny plakáty, které reagovaly na sedmnáct bodů z letáku developera a předkládaly argumenty, proč ani jeden z uvedených bodů není vyloženě přínosem pro obec (viz konec článku).

Pozornost se však soustředila hlavně na to, jaké jsou možnosti do budoucna a co můžou ohledně celého záměru občané i obec podniknout. Vyvěšeny tak byly i 4 velké plakáty nabízející jiná řešení, než podpis smlouvy zavazující obec ke spolupráci i přesto, že stále není známo spousta důležitých informací a propočtů a neexistují tak faktické důkazy, že výsledek bude pro obec přínosný.

Pořadatelé akce tato možná řešení v úvodu představili. Jednalo se o možnost vyhlášení referenda, o možnost, kdy by se obec sama stala developerem, a v neposlední řadě uvedli, že obec dosud dřímá všechny trumfy v ruce a může tak s developerem úspěšně vyjednávat. 

Následující čas byl věnován dotazům příchozích občanů, na které odpovídal tým pořadatelů složený z lidí nejrůznějších profesních zkušeností dotýkající se tématu developerské výstavby (projektový manažer developerských projektů, ekonom, architektka, odborník na životní prostředí, právnička, ...). Zastupitelé pí. Hnilicová, p. Boček a p. Hůrka a bývalá členka stavební komise pí. Nippertová se rámcově podělili o dojmy z uplynulého roku jednání obce s developerem. Několik občanů přišlo rozčarovaných z DPS od developera, že tam se odpověď na svoje otázky nedozvěděli. Další občané zmiňovali frustraci ze přístupu vedení obce, kdy vše probíhá za zavřenými dveřmi a není vůle dotazovat se na názor občanů či s nimi diskutovat.

Zajímavá byla i závěrečná diskuze s právním zástupcem developera Mgr. Hladkým, který se na akci přišel podívat a svolil, že občanům také na některé otázky odpoví.

Poté se plynule přešlo k volné diskuzi ve skupinkách, která pokračovala do pozdních večerních hodin.

Report z akce a další informace nejen ohledně plánované zástavby Nad paloukem najdete na oficiálním webu spolku Podoláci: www.podolaci.cz


(Kliknutím na obrázek jej zvětšíte, pak můžete šipkami posouvat dál.)

























leták od developera:






Autor: Lucie Nippertová

Populární příspěvky z tohoto blogu

ÚZEMNÍ STUDIE & LEGISLATIVA

Co říká o územních studiích legislativa? 

PETICE VE VĚCI VÝSTAVBY V LOKALITĚ NAD PALOUKEM

600 podpisů občanů Podolí, kteří apelují na zastupitele, aby trvali na dodržení regulativů platné územní studie, která vychází ze schváleného územního plánu.