Přeskočit na hlavní obsah

ÚZEMNÍ PLÁN & LEGISLATIVA

Co je to územní plán? Jaké jsou v něm informace? Kdo je musí dodržet?

CO ŘÍKÁ LEGISLATIVA

Co to je územní plán? 
Velmi zjednodušeně je to "barevná mapa", která se zabývá obcí jako celkem a ukazuje, jak by se mělo které území dále rozvíjet, aby to dohromady stále dávalo smysl. Jednotlivé barvy zastupují různé funkce (bydlení, průmysl, ...). Dále zde najdeme kódy, které funkce upřesňují (Bo, Bs, ...) a spoustu dalších informací. Pro každý typ jsou pak v textové části popsány nejrůznější pravidla dalšího rozvoje, tzv. regulativy. 

Kde najdu informace o aktuálně platném územním plánu? 
Všechny územně plánovací dokumenty jsou k dispozici na stránkách obce Podolí v sekci platná ÚPD (územně plánovací dokumentace). Odkaz je přesměrován na stránky města Šlapanice, pod jehož působnost Podolí spadá.

Na odkaze vidím územní plán a pak dvě změny územního plánu. Co z toho platí? Co je to změna územního plánu? 
Územní plán Podolí je z roku 2006. Zabývá se úplně celou obcí. Od té doby ale uplynulo hodně vody a v průběhu let vyvstala potřeba vyřešit některé lokality jinak. Bylo by zbytečné kvůli dílčí změně dělat celý nový územní plán. A právě to řeší Změna územního plánu. V lokalitách, které jsou ve Změně vymezeny, platí pravidla dané Změny. Pokud tedy chceme vědět, co říká Územní plán o nějakém místě, musíme se začít dívat postupně - nejdříve na Změnu č. II, pokud zde lokalita není, pak na Změnu č. I. Pokud lokalita není ani tam, díváme se do Územního plánu z r. 2006. 
Někdy však může Změna lokalitu pouze upřesnit. Pokud ji tedy najdeme vymezenou např. ve Změně č. II, stále bychom se měli podívat i do ÚP z r. 2006. Je totiž možné, že v něm jsou některé obecně platné regulativy, které platí i pro naši lokalitu a které Změna neruší.

Jak moc je územní plán závazný?
Je to hlavní podklad pro vydávání územních rozhodnutí a stavebních povolení. Územní plán má dvě části - výrok a odůvodnění. Stavební úřad nemůže vydat povolení pro stavbu, která je v rozporu s výrokovou částí územního plánu. Neměl by přehlížet ani část odůvodnění, avšak na ni se neváže zákonná povinnost.
Pokud je záměr investora v rozporu s územním plánem, investor může požádat o Změnu územního plánu.


Autor: Lucie Nippertová

Populární příspěvky z tohoto blogu

CHCI NOVINKY DO EMAILU

  Pokud si přejete dostávat do své emailové schránky upozornění na nové články na tomto webu, prosím napište email na infonadpaloukem@gmail.com . Stejným způsobem se z odběru novinek můžete kdykoli odhlásit.

ÚZEMNÍ STUDIE & LEGISLATIVA

Co říká o územních studiích legislativa? 

AKTUÁLNĚ: možné setkání s developerem & veřejné setkání u stánku 17.5.2021

 V pondělí 17. 5. 2021 se uskutečnily dvě paralelní akce ohledně plánované zástavby Nad paloukem – možnost setkání s developerem ve společenské místnosti DPS a veřejné setkání občanů u stánku u kostela.