Přeskočit na hlavní obsah

AKTUÁLNĚ: druhé představení návrhu konceptu zástavby 21.4.2021

Předmětem bylo seznámení přítomných s rozpracovaným konceptem zástavby a domluva na dalším postupu - schválení Smlouvy o spolupráci.

Pracovní schůzky se zúčastnili zastupitelé, členové komisí stavební a životního prostředí, Mgr. Joukl a strana developera.


zúčastnění - obec
Mgr. Zdeněk Joukl - právník

zastupitelé:
Ing. Vítězslav Eliáš - starosta
Roman Vlasák - místostarosta
MUDr. Michaela Hnilicová
Ing. Radek Hůrka
Jindřiška Jílková
Ing. Stanislav Koukal
Mgr. Zdeněk Přikryl, DiS.
Richard Sýkora

stavební komise:
Ing. Ivana Ambrožová - předsedkyně
Mgr. Jan Ambrož
Radek Klieštik
Štěpán Svoboda
Ing. arch. Lucie Nippertovádne 20.4.2021 odvolána starostou z funkce člena KS 

komise životního prostředí:
Petr Čandrla
Petr Lajchman
Mgr. Libor Opluštil


zůčastnění - developer
Mgr. Adam Said - jednatel PODOLÍ NAD PALOUKEM s.r.o.
Ing. Adam Adday - jednatel PODOLÍ NAD PALOUKEM s.r.o.
Mgr. Jan Hladký, LL.M.
Mgr. Lucie Hladká, MA
Ing. arch. František Šmedek

o co šlo?
    Právní zástupce strany developera Mgr. Hladký nejprve shrnul dosavadní průběh přípravy projektu a dále prezentoval předpokládaný další postup. 
    Ing. arch. Šmedek poté představil úpravy v návrhu zástavby v lokalitě. K tomuto bodu se rozvinula debata, která se týkala hlavně etapizace, počtu domů, navržených zelených ploch a řešení dopravního napojení lokality u vjezdu do obce.
    V diskuzi se Mgr. Opluštil dotazoval, jestli developer zvažoval variantu s jiným počtem domů než 95 (takovou, která by byla v souladu s počtem domů daným současnými platnými územně plánovacími dokumenty). Většinově (ze strany obce i developera) je však stále prosazován návrh s 95 domy. S variantou, která by respektovala současný územní plán, developer nepočítá.
    Ohledně etapizace výstavby domů byl předložen jasný plán, ale etapizace budovaných sítí a komunikací je ze strany developera teprve ve stádiu úvah a bude upřesněna až ve smlouvě o spolupráci.
    Petr Lajchman se dotazoval na to, kudy přesně povedou polní cesty za zástavbou a zda navrhovaný průběh odpovídá aktuální situaci, či do ní nová parcelace zasahuje.
    Mgr. Joukl apeloval na stranu obce, zvláště na opoziční zastupitele, aby nyní využili příležitosti a prodiskutovali jednotlivé detaily návrhu. Mgr. Opluštil nadnesl, že odborné dotazy měla připravené i Ing. arch. Nippertová, kterou ale starosta obce den před schůzkou odvolal z funkce člena komise stavební. Mgr. Joukl se vyjádřil ve smyslu pochybnosti o její kompetentnosti. MUDr. Hnilicová na to sdělila, že o odbornosti Ing. arch. Nippertové nepochybuje a v návaznosti na toto téma navrhla, aby všechna další jednání byla přístupná veřejnosti.
    Mgr. Opluštil poté vyzval developera k předložení dopravní studie, kterou slíbil do tohoto dne zaslat (tento závazek je uveden v bodu 11 zápisu jednání č.6 ze schůzky pracovní skupiny 26.3.2021). Tato studie se měla zabývat zhodnocením navýšení dopravní zátěže v celé obci a potřeba jejího zpracování byla diskutována mezi zastupiteli a členy komisí od počátku debat k uvažované výstavbě Nad Paloukem. Developer s sebou žádný takový dokument neměl a ukázalo se, že jeho vypracování příslušným odborníkům na dopravu dosud ani nezadal. Mgr. Opluštil tedy navrhl posunutí celého harmonogramu projednávání návrhu studie do doby, kdy bude slíbené dopravní posouzení dodáno.

závěr
    Obě strany se dohodly, že dojde k ověření termínu předložení dopravní studie a domluva na dalším harmonogramu proběhne emailem.
       Členové komise stavební a životního prostředí pošlou své připomínky předsedům komisí, ti je zkompletují a přepošlou developerovi do 30.4. 
    6.5. proběhne pracovní schůzka zastupitelstva, na které se bude probírat návrh Smlouvy o spolupráci - právně závazný dokument mezi obcí a developerem ohledně výstavby Nad paloukem. Mezi členy zastupitelstva ohledně záměru i nadále nepanuje shoda, z důvodu nerespektování petice občanů a požadavku udržení počtu domů dle platných územně plánovacích dokumentů.

důležitá data
10.5.2021 17.5.2021- veřejné představení studie developerem
17.5.2021 - zasedání zastupitelstva, na kterém je v plánu schválit:
    1. Smlouvu o spolupráci - dokument právně zavazující obec ke spolupráci s developerem
    2. smlouvu s pořizovatelem nové územní studie - developer má v plánu nahradit stávající studii tou svojí
červen 2021 - předpokládané zveřejnění nové developerem vypracované územní studie a její uložení do evidence územně plánovací činnosti (tj. oficiální nahrazení aktuálně platné územní studie)

následný vývoj
    Právník developera prostřednictvím emailu 23.4. sdělil, že dle nich k žádné závazné domluvě ohledně dodání dopravní studie posouzení celé obce nedošlo a jedná se o nedorozumění – s projektantem Ing. arch. Šmedkem bylo prý diskutováno pouze posouzení návrhu řešení dopravní situace nápojného bodu lokality na vjezdu do obce. Bohužel v již výše zmíněném zápise č.6 z jednání pracovní skupiny je pouze vágně napsáno "dopravní studie bude zaslána 21.4", bez bližší specifikace. Na několika jednáních celého zastupitelstva a komisí bylo opakovaně diskutováno a vyžadováno dopravní posouzení dopadů dopravy na přilehlé oblasti (Nad Výhonem, Uličky, Palouk) i na celou obec. I tak ale zůstává faktem, že strana developera v domluveném termínu nedodala ohledně dopravy nic.
    Dopravní posouzení nápojného bodu bylo zasláno dne 27.4., možnost zaslání připomínek k celé studii se tak odsouvá do 6.5.


Autor: Michaela Hnilicová / Libor Opluštil / Radek Hůrka

Populární příspěvky z tohoto blogu

ÚZEMNÍ STUDIE & LEGISLATIVA

Co říká o územních studiích legislativa? 

AKTUÁLNĚ: možné setkání s developerem & veřejné setkání u stánku 17.5.2021

 V pondělí 17. 5. 2021 se uskutečnily dvě paralelní akce ohledně plánované zástavby Nad paloukem – možnost setkání s developerem ve společenské místnosti DPS a veřejné setkání občanů u stánku u kostela.

PETICE VE VĚCI VÝSTAVBY V LOKALITĚ NAD PALOUKEM

600 podpisů občanů Podolí, kteří apelují na zastupitele, aby trvali na dodržení regulativů platné územní studie, která vychází ze schváleného územního plánu.