Přeskočit na hlavní obsah

PETICE VE VĚCI VÝSTAVBY V LOKALITĚ NAD PALOUKEM


600 podpisů občanů Podolí, kteří apelují na zastupitele, aby trvali na dodržení regulativů platné územní studie, která vychází ze schváleného územního plánu.


Předsedající sdělil přítomným, že se zastupitelstvo s touto peticí bude zabývat a určitě ji využije jako podporu při svých jednáních s developerem kolem zástavby v lokalitě Nad Paloukem.“ (zápis zasedání zastupitelstva ze dne 21. 9. 2020)


Následující text byl uveřejněn v podolském zpravodaji (XXVII. ročník, 4/2020):


Jak jistě většina občanů zaznamenala, ve dnech 16. - 25. 9. 2020 sbírali dobrovolníci z řad občanů obce podpisy na podporu petice ve věci chystané nové výstavby v lokalitě Nad Paloukem.

Podotýkáme, že výstavbu v lokalitě BR2 Nad Paloukem v Podolí má v plánu realizovat společnost PODOLÍ NAD PALOUKEM, s.r.o. Záměr výstavby v dané lokalitě byl developerem představen dne 31. 8. 2020 na veřejné besedě a je zřejmé, že zamýšlený projekt je v rozporu s platnou a schválenou územní dokumentací pro danou lokalitu. Jak byli občané dne 7. 9. 2020 informováni na stránkách obce, zastupitelstvo obce dospělo ke shodě a pro budoucí jednání s developerem formulovalo požadavky, jejichž cílem je redukce plánovaného počtu domů ve vztahu ke konečnému počtu obyvatel v lokalitě tak, aby odpovídal platné územní dokumentaci, vyřešení dopravního napojení lokality před hřbitovem, vybudování nové kanalizační větve napojené do stávajícího kanalizačního sběrače před obcí a urbanistické řešení, které bude respektovat stávající zástavbu a venkovský ráz obce. 

Petiční akce byla reakcí na plánovanou výstavbu a jejím cílem bylo zejména podpořit aktuální stanovisko zastupitelstva obce, které odmítá masivní výstavbu v dané lokalitě. Adresátem petice bylo proto zastupitelstvo obce Podolí a text petice zněl takto:

„My, níže podepsaní občané Podolí, apelujeme na své zastupitele a žádáme je, aby v záležitosti plánované výstavby v lokalitě ‘Nad Paloukem‘ trvali na dodržení regulativů platné územní studie (viz příloha), která vychází ze schváleného územního plánu. Žádáme všechny zastupitele, aby o dodržení výše zmíněného usilovali v jednáních s developerem a příslušnými orgány státní správy a činili v tomto směru také všechny dostupné kroky v rámci samostatné působnosti obce.“

Jsme moc rádi, že můžeme konstatovat, že ke dni 25. 9. 2020, kdy bylo sbírání podpisů ukončeno, podepsalo petici celkem 600 občanů Podolí starších 18let. O konání petice a o jejím průběžném výsledku bylo zastupitelstvo obce informováno na zasedání konaném 21. 9. 2020 a dne 25. 9. 2020 byla zastupitelstvu předána petice s konečným počtem podpisů. 

Zájem občanů o podepsání petice a konečný počet podpisů (600!) byl pro nás velmi milým překvapením a svědčí o tom, že občanům není lhostejná budoucnost obce, kde žijí. Děkujeme proto občanům za hojnou účast a podporu petice! Těm z vás, na které se nedostalo, protože nebyli z nějakého důvodu zastiženi doma, a přitom se hlásí, že by rádi podepsali, se omlouváme, ale petice byla ukončena a předána. Ale chtěli bychom všechny vyzvat, aby se o výstavbu Nad Paloukem i nadále zajímali, účastnili se jednání zastupitelstva, sledovali na webu obce rubriku „Co se děje v obci“ - „Lokalita Nad Paloukem“ a pokud mají dotaz, aby se ptali na webu obce v diskuzním fóru „Zeptejte se“. I když se občané podporou petice celkem jasně vyjádřili pro dodržení platného územního plánu a regulativů platné územní studie, jednání s developerem bude na bedrech zastupitelstva, a je proto potřeba se nadále zajímat, jak se věci vyvíjí. 

Ještě dodáme, že na realizaci petice se podíleli občané, kteří se o plánovanou výstavbu Nad Paloukem zajímají cca od května, kdy informace o ní byla poprvé zmíněna na stránkách obce v diskuzi „Zeptejte se“. Organizování petiční akce předcházela řada schůzek, porad, samostudium předpisů, i konzultace s právníkem ohledně textu petice a následovalo neúnavné obcházení všech domů v Podolí a sbírání podpisů. Nebudeme vyjmenovávat všechny kdo pomohli, ale chceme vám všem poděkovat za energii a čas, který jste (často na úkor rodiny) akci „Petice“ věnovali!


petiční výbor ve složení:

Ivona Vaněčková
Petr Krejčí
Vladimíra Zubková
Libuše Vlachová





Autor: Lucie Nippertová

Populární příspěvky z tohoto blogu

CHCI NOVINKY DO EMAILU

  Pokud si přejete dostávat do své emailové schránky upozornění na nové články na tomto webu, prosím napište email na infonadpaloukem@gmail.com . Stejným způsobem se z odběru novinek můžete kdykoli odhlásit.

ÚZEMNÍ STUDIE & LEGISLATIVA

Co říká o územních studiích legislativa? 

AKTUÁLNĚ: možné setkání s developerem & veřejné setkání u stánku 17.5.2021

 V pondělí 17. 5. 2021 se uskutečnily dvě paralelní akce ohledně plánované zástavby Nad paloukem – možnost setkání s developerem ve společenské místnosti DPS a veřejné setkání občanů u stánku u kostela.